NY START FOR UTVIKLINGEN AV NORSK GRØNNSAKSMANGFOLD

 

Et fantastisk vellykket seminar for frø-frihet i Norge.

NY START FOR UTVIKLINGEN AV NORSK GRØNNSAKSMANGFOLD

A row of vegetables in the Fall maricopa County Cooperative Extension vegetable garden (l to r): Chines Cabbage 'Wong Bok,' Chinese Cabbage 'Qingdao 65,' & Bok Choy.
A row of vegetables in the Fall maricopa County Cooperative Extension vegetable garden (l to r): Chines Cabbage ‘Wong Bok,’ Chinese Cabbage ‘Qingdao 65,’ & Bok Choy.

Oikos hadde invitert lederne av «Kultursaat» og Arche Noah, de to europeiske pionerene innen frømangfold og økologisk avling. Sammen med de norske forkjemperne Stephen Barstow, Solhatt økofrø m.fl.

De hadde mye å fortelle om «Seed Libraries», om å utveksle frø av blomster og grønnsaker. Mens Monsanto prøver å feste grepet om verdens matproduksjon (eller nærmere sagt: manipulering gjennom forgiftet liksom-mat), vokser det fram en ny infrastruktur som næres av sunne relasjoner mellom mennesker og naturen. Ja, ernæring er noe som skjer på alle plan: i måten vi kommuniserer med hverandre, i tillitspregede økonomiske relasjoner – som f.eks. andelslandbruk (community supported agriculture) – og forhåpentligvis snart også i et fritt helsevesen basert på føre-var, friskvern og eget ansvar. Tingene henger sammen!

For meg var det et hyggelig gjensyn: Kultursaat-initiativet hadde jeg beskjeftiget meg med i min mastergrad-forskning. Men viktigere: det er helt sentralt i det neste skiftet som vi håper å kunne bidra til: Utviklingen av evnen til empatisk mat-testing, altså en forfinet sansing av næringsinnhold og energien i kostholdet. Uten den hadde ikke Kultursaat klart å få fram de siste, vellykkete frøsortene, f.eks. de smaksrike gulrot-typene som nå brukes eksklusivt i saft og babymat! (se en flott liten artikkel om de uvanlige metodene som brukes i dag innen biodynamisk frøavling).

Mens frø-avlerne holder på med sin kunst, kan vi gjøre noe på vår side av matbordet: «self-empowerment« for forbrukerne, så vi endelig kommer oss ut av opphetete, dogmatisk-nivåløse kostholdsdebatter. Kjenn hva som er godt for din egen kropp! men også: Kjenn hvilken livskraft som er (igjen) i gulroten du ser i butikken. Og det «dynamiske» i øko-maten. Få øko-begeistringen fra hodet ned til fingrene, til ganen, til hjertet …

Dette har vært et kjerneanliggende i den biodynamiske bevegelsen helt fra starten av. Med den nye metoden «Empathic Food Testing», er det nå blitt en vitenskapelig metode. Det kan bli praktisk (og morsom) folkeopplysning, ja, en folkebevegelse der vi tar tilbake retten til selv å kjenne, hva som er levende mat! Forskerne, og på sin måte også gourmetkokkene, har gått foran. Nå er det på tide å gjøre dette til allemannseie!

Er du nysgjerrig? Er du usikker på hvor dypt i deg denne evnen ligger skjult?

Du kan høre mer på noen av foredragene våre på Visjon Expo («Alternativmessen») på Lillestrøm nå i helgen.

Mer kommer:

  • I januar kommer Dorian Schmidt til Norge – han som har utviklet Empathic Food Testing som forskningsmetode; temaet på praksis-workshopen:

Matkvalitet: Kan det biodynamiske smakes? …sanses? …testes? Introduksjon i Empatisk mat testing

 

 

 

s.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *