Designing Healthy Light? Seminar on Light, Lighting design and Health

posted in: Forside, Nyheter 2

IDL2018DOGA_program in English and DOGA kalender in English

Jeg vet ikke om du vet at lys er et hett tema for tiden? Da handler det ikke om sola, selv om den er et hett tema i seg selv, men om kvaliteten på ulike typer kunstig belysning. EU skal i sommer ta stilling til en eventuell utfasing av halogenpærer. Det betyr at alle varme lyskilder fases ut og vi sitter igjen med LED som den store vinneren. I EU er det kraftige reaksjoner, og en av EU parlamentarikerne har satt i gang en underskriftskampanje for å få stoppet det. https://www.change.org/p/das-halogenlampen-verbot-muss-verhindert-werden-abolish-phasing-out-of-halogen-lamps

LED er spennende, og bransjen er begeistret fordi den åpner for så mange fascinerende muligheter. Samtidig er de klar over at det er en svært umoden teknologi med en rekke barnesykdommer og utfordringer. I det hele tatt er det mye vi burde vite om kunstig belysning – særlig her i nord hvor vi er så avhengige av det! Vi er inne store deler av året, men vet vi egentlig hvordan kunstig belysning virker på oss?

Arrangement på DOGA

I forbindelse med at det holdes en stor, internasjonal konferanse om lys, har vi* et arrangement på DOGA om lys/belysning og helse. https://doga.no/kalender/unescos-international-day-of-light/  Dit kommer noen av de fremste kapasitetene på området – og det er ikke bransjen som taler, men forskere og fagfolk. Dit kommer Prof. Michael Rohde, lederen for lysdesignavdelingen ved universitetet i Wismar, dit kommer Dr. med. Alexander Wunsch, lege, ingeniør og forsker og kanskje en av verdens fremste kapasiteter på LED og lyskvalitet. Dit kommer også Prof. Uwe Geier, Hvordan virker kunstlys på våre barn_U_Geiersom har ledet en rekke forskningsprosjekter om virkningen av ulike typer kunstig belysning på mat og planter og etter hvert også på barn og unge i skoler og barnehager. Han var nylig innkalt som fagperson i en rettssak foreldre hadde anlagt mot Phillips i forbindelse med et lysforsøk på en skole i Tyskland. De vant.

Hvilken lyskilde skal vi velge – hvor og til hva?

Det er svært mye å si her – og viktig stoff å få ut! Lys er viktig; lyskvalitet er viktig – og vet vi egentlig nok til å ta de rette avgjørelsene når vi velger våre belysningskilder? Den samtalen er vesentlig for helse og trivsel og generelt velvære! Hver lyskilde til sitt bruk – og fram for mangfold og valgfrihet, mens bransjen jobber med å utvikle gode løsninger! Det handler om lys og lyskvalitet, om barn og ytelser og generelt om helse og velvære. Ta derfor turen til DOGA 16.mai, det vil du ikke angre på!

*Og vi, det er et samarbeid mellom Nordic Light Association, International Light Association (som i dagene forut holder sin store, årlige internasjonale konferanse i Oslo om lys og helse, hvor også en rekke norske forskere bidrar https://international-light-association.org/ )  og DOGA – og arkitektforeningen og lysdesignforeningen sender også ut til sine medlemmer. Selv er jeg med i Nordic Light og er en av de som har engasjert meg for å få dette til – bare fordi det er viktig.

2 Responses

 1. Avatar
  T. H.
  | Svar

  Kunstig lys er ikke bra !
  Lyset regulerer våre rytmer (bla hormonelle r.) og vi skulle dermed være forsiktige med bruk av det.
  Dersom vi likevel bruker kunstig lys, burde det bestå av sammenhengende lys-strøm og av frekvenser så like solens naturlige (bredspektret) lys som over hodet mulig.
  Glødepærer er ikke pulserende, relativt bredspektret og dermed ok for helsen.
  Lysrør og sparepærer er pulserende smalspektret og dermed uheldig for helsen.
  Ledlys er pulserende svært smalspektret og dermed uheldig for helsen.

 2. Avatar
  T. H.
  | Svar

  Kunstig lys er ikke bra !
  Lyset regulerer våre rytmer (bla hormonelle r.) og vi skulle dermed være forsiktige med bruk av det.
  Dersom vi likevel bruker kunstig lys, burde det bestå av sammenhengende lys-strøm og av frekvenser så like solens naturlige (bredspektret) lys som over hodet mulig.
  Kategori : Pulserende Multifrekvensiell Ok for helsen
  Glødepærer nei ja delvis
  Lysrør og sparepærer ja delvis nei
  Ledlys ja nei nei

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *