I medvind – og mot strømmen

Plutselig er det mange som surfer «den grønne bølgen». Med takknemlighet registrerer vi at temaer som vi har jobbet med i årevis, endelig finner veien til avisoverskrifter (og nyttårstaler…) og blir inspirasjon for lokale initiativer. Sånn som  miljøhus!

I BALDRON er vi vant med rare tidsperspektiver. Ofte når vi arrangerer noe, så vet vi på forhånd at temaet er for ukjent til å kunne bli forstått av «folk flest» – for ikke å snakke om aviser og TV. Men så kan det med ett bli aktuelt allikevel …

Plutselig er det mange som surfer «den grønne bølgen». Med takknemlighet registrerer vi at temaer som vi har jobbet med i årevis, endelig finner veien til avisoverskrifter (og nyttårstaler…) og blir inspirasjon for lokale initiativer. Sånn som lokalvaluta, grønn (og blå!) økonomi, økosamfunn, Economy for the common good, direkte demokrati. – Og som miljøhus!

multisite map

Paneldebatten på Litteraturhuset i forrige uke, var et gjennombrudd i så måte. Da fikk klimafestivalen en ny dimensjon – og Norsk Byggbiologi Forening stilte sterkt med et vakkert og overbevisende foredrag, samt et debattinnlegg om lysforurensing som fikk mye oppmerksomhet. Så få som hadde hørt ordet «byggbiologi» (nesten ingen), så mange var det som med en gang skjønte hva dette dreide seg om (egentlig alle, så det ut som): Hus og helse, miljøhensyn og velvære som en udelelig enhet; bolig og arbeidsplasser som «stemmer» for mennesket og for Jorda. Dette er mer enn bare abstrakte klimaberegninger; det er sunne, naturlige materialer; levende former; rent lys med naturlige farger; godt inneklima; stråling på et minimum og intelligent bruk av elektrisitet. Kort sagt: Hus for mennesker …

husovertakelse med blomster stor

Men for at det som egentlig alle skjønner og føler intuitivt som «riktig» skal kunne slå gjennom hos beslutningstakerne, trengs det også mye forskning og fakta. Det har vi masse av – vi må bare rekke å få det samlet og oversatt. Det er det vi nå føler medvind for. Facebook- siden «byggbiologi» fikk 50 likes bare i den første halvtimen etter åpningen og er nå – en uke etterpå – på 248. Da surfer vi videre til de neste skrittene:

  • Åpent møte i morgen, onsdag, med spennende kortforedrag
  • Oppbygging av en splitter ny nettside
  • Samarbeid mellom dyktige fagfolk…
  • … ja og så må det komme ut i butikkene, til byggmarkedkjedene, det som foreløpig kun kan skaffes gjennom pioner-nettbutikker. (Slik som Baldrons sortiment med hampisolering, naturmaling og helse-LED er et eksempel på).

Så gjelder det også å svømme mot strømmen. Og ikke bli «tatt av vinden». Å være vaktbikkje når bølgen tar seg opp med halvsannheter og overfladiske løsninger. Vi får se hvordan Ernas klima-appell slår ut til slutt. Ikke ulevelige passivhus-plastbokser vel? Ikke «energibesparende» LED belysning som tar energien fra folk og gjør oss trøtte og syke? – På lysdagen i neste uke vil du kunne lære mer, og det dermed nyåpnete «Oslo lysforum» og Nordic Light Association (nettsiden under oppbygging) skal være et ressurs-senter for godt lys, fargeterapi og forskning.

Etter ønsker fra kunder og venner, vil det ble enda fler åpne dager hos BALDRON i 2015. Den første er allerede nå på torsdag. Et dusin andre arrangementer finner du på hjemmesiden: baldron.org/events. Og mer skal det bli.

Velkommen – i medvind og mot strømmen

 

Marianne og Raphael – og BALDRON

 

PS.

Ikke noe nytt, men fortsatt viktig: følg oss på facebook (og på det mye hyggeligere, overvåkingsfrie alternativet tsu.co som vi håper etter hvert kan erstatte facebook). Da får du alltid oppdatert info og invitasjoner i god tid. Det er nemlig mye jobb å skrive nyhetsbrev, vet du …

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *