Lys – livets eliksir!

posted in: Forside, Nyheter 0

Når sola varmer bleke vinterkropper, kjenner vi riktig godt hvordan lyset og varmen lokker fram både livsgleden og aktivitetstrangen. Lyset er livets eliksir; for å være mer opplagt og for å sove bedre – for å klarne tankene og stresse ned – for å balansere hormonnivået, opprettholde våre naturlige biorytmer og unngå depresjoner, kort sagt for å holde oss friske, vitale og glade. Lyset er en av grunnfaktorene for helse og velvære!

Er det ikke merkelig at vi nordboere er så lite opptatt av lys, vi som lever med lange, mørke, kalde vintre? De fleste nordmenn og kvinner skrur i sine dårlige lyspærer uten å stille spørsmål og sitter i rom med feil, dårlig eller mangelfull belysning. Ute i verden, der sola har det med å skinne litt mer og litt lenger om vinteren enn her nord, der er de faktisk veldig mye mer opptatt av lys og belysning og helse – og de vet mer om det også. Pussig! I Tyskland lages det grasrotbevegelser og opprop, konferanser og forskningsprosjekter. Her nord strever noen få forskere med å få midler og anerkjennelse for sin forskning om lysets betydning og virkninger. Heldigvis har vi noen av dem – og et par av disse kommer til konferansen i Oslo i mai. Dit er det svært få nordmenn som skjønner at de virkelig burde komme, ja, at det faktisk er helt livsnødvendig å vite mer om lys og helse!

Sollyset er selvfølgelig det første og største og mål for all lysteknologi. Men ikke alle teknologiske nyvinninger har solkvalitet. All kunstig belysning har sine gode og dårlige sider, men noen er mer utfordrende for kroppen og helsa enn andre. Det gjøres forskning med mennesker, men også med planter og mat; hvordan virker ulike typer belysning på vitalitet, næringsinnhold og holdbarhet på maten vår og på plantene? Og barna på skolen: hva slags lys fremmer læring best? Lyskildene har ulik virkning og kvalitet, det må vi vite noe om for å kunne vurdere hva som er det beste lyset i ulike situasjoner! Professor Uwe Geier leder et forskningsinstitutt og har gjort flere forsøk rundt virkning av ulike lyskilder på det levende. Her er en artikkel av ham til tema – oversatt til norsk.Hvordan virker kunstlys på våre barn_U_Geier

Glødepærene er faset ut. Det er store aksjoner i EU for å omgjøre dette vedtaket. Til sommeren skal det avgjøres om også halogenpærene skal fases ut. Mangfoldet og valgmulighetene våre innskrenkes uten at vi vet nok om helseaspektene og anvendelsesområdene for de ulike typene kunstig belysning. Dette er tema for fagkonferansen på DOGA om lys og helse, med noen av de aller fremste ekspertene på området. Denne gangen er det ikke bransjen, men forskerne og fagfolkene som har ordet. Det er viktig med skikkelig kunnskap – viktig for helse og velvære! Her er en engelskspråklig side fra et tysk forskningsinstitutt som arbeider med lys og lyskvalitet: Lichtfragen.info

For de som arbeider med helse, er selve konferansen fra 13.-15-mai et gullfunn! Hit kommer en rekke av de fremste forskerne og aktørene innen lys og helse. For første gang blir den årlige konferansen til International Light Association arrangert i Oslo. Dit kommer de fremste aktørene på området – også våre norske lysforskere.

I etterkant av konferansen arrangeres en rekke eventer med tema lys, i anledning UNESCOs International Day of Light, 16.mai. På DOGA baldron.org/…8/04/IDL2018DOGA_program.pdf (Design og arkitektursenteret i Oslo) kommer noen av de desidert fremste fagfolkene innen tema belysning og lyskvalitet. Til Litteraturhuset i Oslo EN_IDL_Litteraturhuset_long_20180428 kommer en annen gruppe forskere; det er de som arbeider i det biologiske feltet, med lys og biofotoner, med lysets virkning og kvalitet i seg selv. Hva er lys? Her blir det seminar med Dr.Jim Oschman, etterfulgt av demo, panelsamtale og utstillinger med et knippe usedvanlig spennende aktører. I tillegg blir det et seminar om fargepsykologi med Mark WentworthMarkW_Colour for Life Talk_160518 på Berle, Professor Dalsgate 30. Det blir en skikkelig fin opplading til 17.mai dette året!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *